Route 66

Standard

Det kan knappast finnas någon vägsträcka som blivit så besjungen som Route 66. Dussintals versioner och inspelningar finns av låten ”Route 66” som skapades av Bobby Troup. Men den blev känd och populär först när den framfördes av The King Cole Trio med Nat King Cole. Även Rolling Stones har tolkat sången.

Old Route 66

Dessutom har Route 66 varit skådeplats för ett otal filmer och inte minst har den store författaren John Steinbeck skildrat vägen i boken ”Vredens Druvor”. Logotypen, som också målats på vägsträckor, har kopierats och pryder alla möjliga och omöjliga platser i världen. Vägsträckan har också givit namn åt restauranger, barer och pubar jorden runt.

Den finns egentligen inte mer efter att den fråntagits status som landsväg 1985, men det går fortfarande att köra vissa delsträckor. Till största delen har den ersatts av olika Interstate-vägar. Route 66 öppnades 1926 och namngavs året efter. Vägen sträcker sig från Chicago i norr och sydväst ner ,till Santa Monika nära Los Angeles. Förutom staterna i vardera änden, Illinois och Kalifornien genomborrar vägen ytterligare fem delstater. Den ansluter några välkända orter varav Santa Fe och St. Louis kan nämnas. Nära 400 mil körsträcka går inte längre att ta i ett svep då många sträckor har rivits upp men det är fortfarande populärt att resa längs de delsträckor som är öppna.