Förbereda sig inför vintern

Standard

Som ägare till en stor amerikans bil så gäller det att som för många andra att förbereda sig inför vintern. Den moderna bilen klarar sig bra i vårt svenska vinterklimat och det krävs inte så mycket förberedelser. Däremot äldre modeller och amerikanska klassiker behöver mer omsorg innan snön faller. Och självklart lägger vi ner den tid det behövs till våra kära bilar.

winter wheelsVinterdäck är något som är bra att ha på bilen vintertid, det finns billiga dubbdäck att hitta online om du ser att du är i behov av nya fräscha däck. Med slitna vinterdäck blir det som att köra på sommarsulor, du får inget grepp alls på vinterväglag. Eftersom man inte kan förutbestämma vilket väder det kommer att bli så är det alltid bra att vara på den säkra sidan och lägga på bra vinterdäck på sin bil.

Frostskydd i kylaren är extremt viktigt för annars riskeras kylsystemet att frysa sönder och det medför en hel del kostnader. Bor du i södra Sverige kan det räcka att fylla på glykol i vattnet så att klarar -20°C, ju längre norrut du kommer ju kallare blir det och -40°C bör kylarvattnet klara av längst i norr. Du kan vid ett besök på macken låna en glykolprovare för att se hur läget är med ditt kylarvatten, fyll på med glykol om så skulle behövas.

Batteri är något som är nödvändigt på bilen och vintertid kan ett dåligt batteri bli ännu sämre. Se till att batteriet är i sådant skick att det enkelt tar emot laddning när bilen körs och att det inte drar ur ström när bilen står ute och det är kallt. Ungefär 4 till 5 år kan ett batteri hålla och vet du av dig att det är ett gammalt batteri som sitter i så kanske det är dags att byta innan vintern slår till.

Övrigt som kan vara bra att göra innan vintertid är att kolla upp spolarvätskan om det finns frostskydd eller enbart vatten, fyll på med frostskydd om du misstänker att det är för lite så klarar du dig. Isskrapa kan vara bra att lägga i bilen så att du klarar av frostiga mornar.