Ford

Standard

I Europa finns idag ett femtontal modeller av bilmärket Ford. De flesta av dessa finns även i Sverige även om någon specialmodell i miljonklassen kanske bara finns i enstaka exemplar då den måste beställas. Men företaget Fords grepp om den svenska marknaden har många decennier på nacken. I slutet av fyrtiotalet började bilar tillverkas enligt löpande bandtekniken i Frihamnen, Stockholm. Visserligen lades den verksamheten ner redan på femtiotalet men Ford har alltid varit populär i landet ändå. Särskilt Mustangen blev mäkta poppis när den kom på sextiotalet och det finns många veteranbilar av den klassen kvar idag.

Ford MercuryMen även Taunus, Escort och Fiesta hade många beundrare och ägare under sjuttiotalet och den förstnämnda modellen, Ford Taunus blev dessutom känd i tv när komikerparet Fredde Granberg som Ragge och Peter Settman som Ronny, valsade runt i rutan i fårrden. Ville man vara lite mer sportiga än Ronny och Ragge kunde man välja en Capri.

I rallysammanhang hette man Ford Abu Dhabi World Rally Team, med säte i England och med de kända förarna Jari-Matti Latvala från Finland, men sedan ett par år har han bytt Ford mot VW, och norrmannen Petter Solberg som körde Ford i början av sin rallykarriär, har man nått goda framgångar. På senare år har företagets rallysatsningar ifrågasatts på grund av dess ekonomiska kris. Även Ford Focus har körts i rallytävlingar. Bilmärket Ford grundades av Henry Ford redan 1903 och tillhör världens största biltillverkare.