Med rally i fokus

Standard

De flesta som gillar bilar i allmänhet bär även på ett hjärta som dunkar starkt för rallytävlingar. Denna fartfyllda sport får blodet att pumpa runt lite extra i omloppet och har en tendens att skjuta adrenalinnivån i höjden. Rally fungerar lika bra direkt på plats, som på din tv eller via en livesändning på nätet.

Rallybil i farten

RALLY UNDER DET GÅNGNA ÅRET

World Rally Championship

Den absoluta topptävlingen inom rally är såklart World Rally Championship (på svenska ”Rally-VM”), eller WRC, som det också enkelt förkortas. WRC körs i tävlingar över hela jorden och totalt har tävlingen besökt hela 30 olika länder. 2014 vann återigen Sébastien Ogier som därigenom vann tävlingen för andra året i rad. Historiskt sett kan dock Sébastien Loeb stoltsera med flest vinster i mästerskapet genom tiderna.

PokerStars Rally 2014

Som namnet skallrar om var detta en rallytävling som arrangerades av pokersiten PokerStars. Tävlingen som gick av stapeln fredagen den 7:e November 2014, och som avslutades redan dagen efter den 8:e, bjöd deltagare och publik på hela 18 specialsträckor med en sammanlagd sträcka av 110 miles.

Tävlingen var i sig en kvalifikationstävling för tävlingarna, ”Eurocars Motorsport Manx Rally Championship”, ”Fuchs Titan Race ANCC Stage Rally Championship” och ”SD34 Stage Rally Championship”. Dessutom gav det förarna en chans att för den ringa kostnaden av 320£, testa öns vägpassager och underlag inför den kommande tävlingen ”Isle of Man”. Vann gjorde Nigel Cannell och Jade Cannell i en Mitsubishi.

Dakarrallyt

Dakarrallyt med det ursprungliga namnet ”Paris-Dakar-Rallyt” är ett årligen återkommande rally för bilar, lastbilar, motorcyklar och fyrhjulingar. Rallyt har sin vagga från år 1978 och gick då under den allra första upplagan från Paris till Dakar. Sträckan har varierat genom åren och sedan 2009 är tävlingen numera flyttat till Sydamerika. Huvuddelen av rallyt går utanför normala vägar och är därför väldigt krävande av såväl förare som fordon.