NASCAR – den amerikanska drömmen

Standard

Mycket förknippas med den amerikanska kulturen. Äppelpaj, amerikansk fotboll och amerikanska vintagebilar i all ära, men det mest amerikanska är nog NASCAR och dess små racerbilar, ofta smyckade med den amerikanska flaggans färger, ränder och stjärnor.

nascar bil

Bilarna som körs i loppen må vara trimmade och specialutrustade, men de ser ut som häftiga standardbilar som vem som helst kan köpa och äga. När bilarna startas och motorerna vrålar då de värms upp och avgaserna står som en dimma över banan, då och precis då slår drömmen om Amerika och evig ära och berömmelse in.

Sprint Cup

Den stora serien som körs i NASCAR kallas Sprint Cup och körs i en serie om 36 tävlingar varav 26 i en grundserie. Alla utom två tävlingar körs på racingovaler med doserade kurvor viket ger höga farter. Det är inte ovanligt med spektakulära krascher, ibland med dödlig utgång. Det är mycket adrenalin i den här sporten. Det spelas en hel del på de olika förarna i NASCAR, och oddsen är väldigt jämna för de två favorittippade vinnarna i Sprint Cup, Kevin Harvick och Ryan Newman. Redan deras genomamerikanska namn ger lite dem stjärnstatus.

Kevin Harvick föddes 1975 och har hunnit bli 39 år, en aktningsvärd ålder för en toppförare. Under 2014 har han ställt upp i totalt 36 lopp varav han har vunnit fem och kommit bland de tio bästa 20 gånger vilket ger honom en god chans att ta hem segern i Sprint Cup. Harvick är känd för sitt hetsiga humör och brutala körstil. Ofta kör han upp i ledning först på sista varvet, och hans humör har givit honom smeknamnet Happy Harvick.

Ryan Newman, The Rocket Man, är stallkamrat med Harvick och har inte lyckats lika bra under säsongen om man ser till antalet förstaplaceringar, de är hittills inga. Han har dock gått i mål bland de tio bästa under 16 av 36 körda lopp.